İnegöl Köfte
Malzemeler : 55 adet küçük köfte için, 35 adet iri köfte için,
1 cup = 250 ml. lik su bardağı
tsp = tatlı kaşığı
- 1 kg. dananın döşünden çekilmiş kıyma (içindeki yağ ve et oranı inegöl köfte için çok uygun olduğundan özellikle bu tip kıyma çektirin.)
- Yarım su bardağı çekilmiş kuru ekmek içi (galeta unu da olabilir.)
- Yarım su bardağı su
- 1 yemek kaşığı tuz
1 yemek kaşığı2 tatlı kaşığı karbonat (Amarika'da "baking soda" adı altında bulunuyor.)- 1 yemek kaşığı limon suyu
- 2 adet orta boy soğan (rendelenmiş)
- Arzu ederseniz yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri de ekleyebilirsiniz.
Tarif:
- Kıymaya, çekilmiş ekmek içi
galeta unu, su ve tuz ekleyin. Hepsini 10 dakika yoğurun. Kapaklı bir saklama kabı içinde 24 saat buzdolabında dinlendirin. - Ertesi gün sabahtan karbonatı ve limonu bir bardağın içinde karıştırın. Köpüren karışımı kıymanın üzerine dökün.
- Soğanları rendeleyin ve köftelere katın. Bu aşamada isterseniz kaşar peynirini de ekleyin ve hepsini iyice yoğurun.
- Kıymalardan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Şekil verin. Saklama kabına dizip akşama kadar tekrar buzdolabında dinlendirin. Eğer köftelerin hepsini pişirmeyecekseniz, ayırdıklarınızı dinlendirmeden buzluğa kaldırabilirsiniz.
- Akşama kadar dinlenen köfteleri pişirmeden 10 dakika önce buzdolabından çıkartın. Biraz, oda sıcaklığında bekleyen köfteler kendilerini bırakıp daha iyi pişiyorlar.
- Izgara tavasını orta ateşte iyice kızdırın. Köfteleri, yağsız tavada arkalı önlü ızgara yapın. Ayrıca köftelerinizi mangalda veya önceden 200 C derece ısıtılmış fırında 15-10 dakika pişip, servis yapabilirsiniz..
- Yanına kimyon, kırmızı tozbiber, sumak, kekik gibi baharatlar ve biber turşusu, domates, piyaz ya da patates kızartması gibi güzellikleri eklemeyi unutmuyoruz tabii.
- Buzluktan çıkardığınız köfteleri çözdürmeden, hemen pişirin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder